Медийни публикации

Генади Тенев, СФСМВР: На МВР не му трябва политика, трябва му експертиза

Генади Тенев, СФСМВР: На МВР не му трябва политика, трябва му експертиза


Интервю на Георги РУСИНОВ

 

 -Г-н Тенев, как оценявате провелия се регионален форум, свързан с проблемите в МВР?

– От наша гледна точка това е може би най-добрият регионален форум. В страната проведохме няколко такива. Предстоят и още няколко, а в края на годината имаме план да направим национална конференция по проблемите в МВР, които служителите срещат. На нея ще обобщим всички данни, изнесени от регионалните форуми. Откъм посещаемост и интерес на хората, в Бургас, мисля, най-добре се получи до момента. Това са такива данни, които не вярвам другаде да са вадени и че някой ще извади. Това са нещата от кухнята.

– Разочарова ли ви фактът, че от поканените депутати присъства само един?

– Официално бяхме поканили всички народни представители от Бургаски избирателен район, но дойде само един. Лошо впечатление направи и липсата на представители от ОДМВР-Бургас. Сигурно за тях не е интересно. Видяхме, че и от Общински съвет – Бургас дойдоха хора и граждани, и организации. Като цяло ние като синдикат няма партия, с която да не сме говорили по проблемите ни през годините. Надяваме се лампичката да светне където трябва.

– Подготвяте национален протест, който ще се проведе в София?

– Ще има национален протест. Подготвя се организацията в момента. Управляващите обещаното го имаха като даденост. През последните дни забелязахме рязък завой в мнението на вицепремиера, че няма реформа, а трябвало да се правят и съкращения. Реформите и съкращенията са политически актове, не можем да ги правим ние, служителите. Ние искаме реални реформи и това можем да го потвърдим. Не такива каквито в момента поставят под напрежение служителите – съкращения на участъци, смяна на работни места, при криза с горива, а служителят си вади пари от джоба да пътува. Пада се на по-ниски заплати за друго работно място само и само, за да се остане на работа. Очевидно вече има и възмущение от обществото за затваряне на районни управления. Така че управляващите си признаха, че реформи няма. Нещо, което ние го говорим от 10 години.

– Смятате ли, че сега е най-удобният момент да настоявате за реформи при това несигурно бъдеще на властта?

– За реформи очевидно никога не е удобен моментът, защото всяка една реформа засяга права и интереси. Това, което ние настояваме при поредно правителство и едни и същи политици някъде в парламента, е да се седне на една кръгла маса, да се изчистят концепциите. Политици, експерти в сигурността, представители на гражданското общество да кажат какво трябва да представлява това МВР и да се гарантира за устойчивост на реформата и политическа приемственост. Дотук всичко, което се е започвало някога от някой министър, спира веднага, когато дойде друг министър на негово място. Дори и да са от една и съща партия. Кой го отнася от цялата работа? Ние, служителите.

– Добре, но как ще я получите тази политическа приемственост? Виждаме, че не се случва.

– На тази конференция ще се опитаме да заострим вниманието към политическата приемственост. Нашите неща не са случайни. Ние сме последователни в исканията си. Създадохме синдиката с искане за реформа, адекватно заплащане и оборудване на служителите и продължаваме с тези си искания. Опитваме да вкараме и еднакви стандарти за полицейските служители в Европейския съюз. Шеста или седма година вече. Само че хората са си построили комунизма и както казваха в един български филм: „На нас уроди не ни трябват“. Затова никой не се мърда от там да ни оправи на нас нещата, защото те си имат стандартите и са оборудвани. При нас двама еднакви полицаи не може да видиш на улицата. Консенсус, разговори, концепция, устойчивост. Това трябва. И по-малко политическо говорене. На МВР не му трябва политика, трябва му експертиза.

Източник: Агенция ФАР