Медийни публикации

Основните проблеми в МВР били ниските заплати и образът на лошия началник

Основните проблеми в МВР били ниските заплати и образът на лошия началник

„Не е нормално полицаите да си купуват униформи, да събират пари за хартия и консумативи“, каза Генади Тенев
06 Юни 2022, Понеделник, 14:54 ч.

Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Синдикалната федерация иска незабавни реформи – промяна на условията на труд, адекватно заплащане и промяна на кадровата политика

Най-основните проблеми в системата на Министерството на вътрешните работи към настоящия момент са ниското заплащане, слабата кадрова политика и лошите материални условия. А главната причина за неудовлетвореност на служителите е лошият началник, който е ниско интелигентен, меркантилен, мързелив и страхлив. Това посочи Генади Тенев, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) по време на Регионалния форум „Рискът, стресът, националните и регионалните проблеми в МВР: възможности и устойчиви решения“.

На събитието присъстваха областният управител на Бургас Стойко Танков, зам.-кметът на Бургас по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, общинските съветници Георги Маринчев, Георги Дракалиев, Мария Табакова и Иво Баев, председателят на БСП в Бургас Живко Господинов, представители на неправителствени организации, полицейски служители и граждани.

Бяха представени резултатите от изследванията за оценка на риска на работното място, стресът и проблемите в МВР. Това е част от мащабно проучване, проведена от над 1600 служители от цялата система, от всички ведомства и от цялата страна, реализирано с финансовата подкрепа на Иновация Норвегия.

„Системата на МВР се нуждае от спешна реформа, каквато очаква и обществото, защото служителите й също са част от него. Проучвания показват, че за 10 години няма почти никакво движение в министерството, извършват се псевдореформи и проблемите се задълбочават. Идват временни управляващи, упражняват възможностите си и си заминават. Няма гарантирана устойчивост, негативите остават за служителите и се отразяват в обществото. Още не можем да се отърсим от едни реформи през 2015 година, при които системата напуснаха 5 хил. човека “, каза Тенев.

Той посочи, че трябва да се търси начин как да се подобри обучението, работата и ефективността, скоро ще имаме същата ситуация и масова загуба на кадри. В подписаното коалиционно споразумение на управляващите е залегнала реформа в МВР, но засега такава не се случва. Същевременно от декември се правят предложения за преструктуриране, закриване на районни управления и участъци. Работещите в системата са под стрес и не знаят какво им е бъдещето, допълни Тенев.

„Според резултатите един от най-големите проблеми на служители се явява образът на лошия началник. Само у нас имаме началник и подчинени, а не ръководители и сътрудници. Работещите в най-долните нива са облъчени, че са там, за да изпълняват, а не да мислят. Трябва да се отбележи, че основният състав на МВР е със средно образование, това също трябва да се подобри. Трябва да се правят ежемесечни обучения, а не като сега – таблици, които полицаите да разпишат, без да са се запознали с написаното. Корупция има, но тя е по-високите етажи, над професионално ниво. Защо кубинките излизат на цена от 40 лв. от завода, а се продават на служите на 100 лв. Нормално ли е мотивацията (ДВПР) – бонусите да са 100 лв. за 6 месеца, как да се стимулира някой с 16 лв. на месец повече“, каза Генади Тенев.

Той наблегна на резултатите от изследването, които показват, че увеличаването на пенсионната възраст трябва да спре. Голяма част от служителите са изпълнили условията за трудов стаж, но не могат да напуснат системата, защото таванът се променя постоянно.

Според данните, исканията на служители на МВР няма да се променят без протестни действия.

Припомняме, че полицаи и надзиратели излизат на протест на 12 юни т.г.

Ето какво още показват проучванията сред служителите на МВР в цялата страна:

Източник: Флагман