Медийни публикации

Стресът и проблемите в МВР сред темите на регионален форум, а не корупцията и конкретни предложения за реформа

Организатори на събитието
Организатори на събитието. Снимка: Искра.бг

Реформата в Министерството на външните работи /МВР/, за да бъде в правилната посока, ще отнеме между 7 и 10 години, а не няколко месеца – в противен случай ще бъде поредната на парче. Това беше изтъкнато по време на регионалния форум в Бургас „Рискът, стресът, националните и регионални проблеми в МВР: възможните и устойчиви решения“. Припомняме, че събитието беше организирано от Синдикалната федерация на служителите в MВР /СФСМВР/. По време на него заместник-председателят на управителния съвет на СФСМВР Генади Тенев подчерта, че промените не могат да станат с магическа пръчка, а трябва устойчивостдискусииприемственост между управляващите, а не да се чуват реплики като:

„Той вече не е министър – забравете какво се е предлагало досега.“

На конференцията бяха представени презентации, които очертаха част от проблемите в сектора. Беше коментирано, че на един полицейски служител се полага по едно кафе на смяна, но той сам си купува храната и останалите напитки, а ръст на възнагражденията имало единствено след протести. Също така българските полицаи били единствените в Европейския съюз /ЕС/, които изпълнявали задълженията си с оръжие по модел от 1947 година, което е за военни, а не за полицейски цели.

Заместник-председател на УС на СФСМВР Генади Тенев
Заместник-председател на УС на СФСМВР Генади Тенев. Снимка: Искра.бг

„Машината спира да работи на ниво МВР и на ниво Областни дирекции.“, смята Тенев, като добави, че познава началници, които купуват на служителите си облекла и предпазни средства.

„От време на време се сещат да отпускат допълнително пари за предпазни средства. Първата година от COVID кризата бяха изкарани от запасния резерв едни противогази, стояли в складовете над 30 години и с тази маска служителят беше длъжен да си изпълнява задълженията.“, добави Стамен Нейчев от синдиката.

„Не може обувките да излизат от завода за 40 лева, а да се предоставят за 100.“

Презентация представи изследване сред 28 качествени групи на територията на всички Областни дирекции на МВР. Направени са психологически тестове сред 185 участника във фокус групите, попълнени са 1600 въпросници. Основните проблеми на служители са следните – нисък статут на министерството и неговите служители; ниски възнаграждения; слаба кадрова политика, неефективна селекция, неадекватна подготовка; грешки в кариерното развитие и напрежение между ръководния и изпълнителския състав; несправедливостта е навсякъде; лоша организация на работата; мизерия; травмиращи ситуации и събития; липса на медицинска грижа и възстановяване; вредни навици и специфична заболеваемост; липса на политика за превенция и спазване на със стреса.

Сред проблемите е посочен и образът на лошия началник, който според тях е ниско интелигентен, меркантилен, мързелив, страхлив, несправедлив, интригант, разбиващ екипите и отношенията, раболепен пред висшестоящите, унижаващ и измъчващ подчинените, бюрократ, не е професионалист, не разбира от оперативна работа, страхува се от хора с връзки, медии, адвокати НПО и други.

На събитието присъства и Стефан Петров от „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, който взе участие в дискусиите, като очертава сериозен проблем, който обаче не беше засегнат, а именно:

„Нашата организация е добре запозната с част от проблемите в МВР, като техническа обезпеченост, бюрокрация, помещенията, в които работят служителите, автомобилите, дрехите и обувките. Вие казахте – обувките от завода излизат на 40 лева и много други подобни примери има. Във връзка със слайдовете с трите най-сериозни проблема, които бяха показани, не е ли най-големият проблем в МВР – корупцията? Не е ли така, че ако този проблем не бъде решен, другите – няма да ги има? Задавам въпроса към вас, защото този проблем не се задава, а корупцията, може би в различни сектори, не само в МВР, е най-голямото зло – тя не се вижда, но се усеща.“

Според Генади Тенев проблемът с корупцията е на по-високо ниво и обясни:

„Говорим за Закона за обществените поръчки – парите за униформи и за всичко свързано – автомобили. Не знам каква марка автомобили нямаме, може би искаме да обхванем всички марки, за да няма сърдити. Колегите не го считат това нещо /корупцията/ като проблем на тяхно ниво. Те изразяват това, което виждат от тяхно ниво. Недобра оценка на работата, конфликт между изпълнителския и ръководен състав, липса на кадрова политика, липса на обучение. За това корупцията не я споменават, защото не е сред тези служители. Защото той сам си купува дрехите, сам си купува оборудването, той сам си купува принтерите, компютрите.“

„Ще отворя една скоба – през 2016 г. запитахме директора на ОДМВР-Бургас, след като беше пуснал едно писмо, вследствие на наше настояване до Главна дирекция „Национална полиция“, предоставя ли се и какво точно на всички разследващи полицаи като техника и оборудване. Отговорът беше – всичко има, даже и кламерите. По 2- 3 принтера имат 11 разследващи полицаи и бягат с флашките по коридорите, за да разпечатат. 3 години водим разговори с директора на МВР, за да бъдат предоставени принтери и компютър в затвора в Бургас, където се провеждат разпити от разследващите. Накрая синдикалната организация закупи, както и в Дебелт.“, разкри синдикалистът. Вижте останалата част от отговора му:

Директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас комисар Васил Василев пък сподели, че е очаквал диалогът да бъде проведен по по-различен начин и смята, че голяма част от колегите му не са представени там, за да си направи извод или последващи анализи на изговорено.

„Мисля, че на база казаното дотук, колегите от СФСМВР не са добре запознати с това, което се случва в пожарната. Леко преекспонирани са нещата. Не го казвам, защото съм любител на структурата в момента. Бих искал да разбера от моите колеги, които са 73 от 450 на територията на областта, членове на синдиката, дали са поканени и се учудвам, ако са били поканени – защо не са тук. Проблемите, които имаме, са подобни на коментираните в Министерството.“, заяви комисар Василев и добави, че в Бургас ги няма голяма част от проблемите, каквито съществуват в другите градове.

Комисар Василев е очаквал днес да чуе какво предстои като реформа, а това не се е дебатирало.

„Беше ми интересно да чуя след повече от половин година какво да очакваме. Правилно според мен бяха поставени въпросите, на които няма отговор. Любопитно ми е четирите управляващи партии дали в момента познават нещата и какво ще доведе едно евентуално излизане на пожарната от МВР. Особено на 112.“

По време на дискусията беше подчертано, че подобни трябва срещи се провеждат по-често, защото ако служителите не разговарят помежду си, няма да има контрол.

Източник: iskra.bg