Гранична полицайка от летището във Варна се е разболяла, защото работи в непосредствена близост до рентгена, който проверява багажа на пътниците. Йонизиращото въздействие е причина за здравословните й проблеми и това е доказано с медицинска експертиза. За случая стана ясно по време на регионален форум за проблемите в МВР, организиран от най-големия синдикат в министерството – СФСМВР. Лошите и дори опасни условия на труд са една от причините, които водят до масов отлив на служители, стана ясно по време на срещата. Стресът и ниското заплащане са другите два фактора, които демотивират служителите.

По време на форума бяха представени изводите от проучване, направено сред служителите на силовото ведомство. Анкетирани са представители от всички структури и дирекции на МВР, а изводите са повече от притеснителни. Един от тях е, че министерството остава дехуманизирана система, в която продължават да действат военните порядки.

Тук дори козируването все още е официален поздрав към висшестоящите. „Една от най-често употребяваните думи е началник. В МВР е много важно да има началници, защото те имат подчинени. Когато говорихме с холандски колеги се оказа, че при тях поздравът е ръкуване. Но в Холандия имат ръководители и сътрудници. У нас – началник и подчинени“, коментира зам.-председателят на СФСМВР Генади Тенев.

И до днес повечето служители в полицията си купуват консумативите, с които работят – хартия за принтера, защитни материали. В началото на ковид кризата държавата изкара противогази и маски, които са произведени през 1971 година и над 40 години са престояли по складовете. С тези защитни средства трябваше да излязат на улицата колегите, обясни Стамен Нейчев от синдиката.

Има полицейски управления, в които началниците със свои средства купуват и осигуряват защитните материали за своите служители. Все още съществуват и управления, в които полицаите си купуват горивото, стана ясно на форума. Само до преди две години на полицаите са раздавали ободрителни напитки с изтекъл срок на годност.

Сега, на месец им се полагат между 3 и 8 лв., за да си купуват кафе по време на нощната смяна. Униформите, тяхното качество и цена се тема, която вече дори и самите служители не искат да коментират. От три години няма нови униформи, няма и единен стандарт, по който те да се изработват. Обувките в завода струват 40 лева, а до служителя стигат на цена от 100 лв. Пожарникарите пък получили работно облекло, на което имало етикет „Да се пази от огън“.

МВР се оказва и най-репресивно към своте служители. От всички държавни институции, най-много дисциплинарни наказания се налагат именно във вътрешното министерство. В същото време тук нормативната база се променя най-интензивно, а самите служители признават, че им липсва допълнително обучение.

Подготовката за употреба на оръжие е слаба, а българският полицай все още е въоръжен с пистолет, чийто образец е от 1947 година.  Като основен проблем анкетираните униформени посочват ниското заплащане. На второ място за тях е слабата кадрова политика в МВР, а веднага след това се нареждат лошите условия, при които работят. Недоверието на обществото и липсата на достатъчно кадри на терен са другите сериозни проблеми, които демотивират служителите, става ясно от проучването.

Политическите уволнения и назначения и чисто битови проблеми като липсата на униформи са сред другите проблеми, които полицаите посочват. За да се промени всичко това са необходими цялостни и задълбочени реформи, отчитат от СФСМВР. Според анализите, за да бъде качествена една реформа, тя трябва да продължи между 7 и 10 години, да има предвидимост и последователност. Подобно нещо обаче не се прави, коментира още Генади Тенев. „Всеки министър идва и реформира на парче това, което той смята, че е важно, а  следващите идват и замитат започнато преди тях.“

Източник: gramofona.com