Медийни публикации

Отпадане на несвойствени функции поискаха на регионален форум в Пловдив синдикатите в МВР

Отпадане на несвойствени функции поискаха на регионален форум в Пловдив синдикатите в МВР

Отпадане на несвойствени функции поискаха на регионален форум в Пловдив синдикатите в МВР

Намаляване на употребата на хартия, отпадане на несвойствените функции и решаването на проблемите с облеклото. Тези три искания открои председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов по време на регионален форум в Пловдив. Темата на срещата, която се проведе в Областната администрация, бе „Рискът, стресът, националните и регионални проблеми в МВР: възможните и устойчиви решения“.

Генерираме огромно количество хартия и в две трети от случаите това е излишно, каза Попов. По думите му служителите в системата все още са длъжни да регистрират в хартиени дневници електронната си поща.

Все повече се превръщаме в Министерство на всичките работи, коментира Попов. Като пример за несвойствени функции, които изпълняват, той посочи граничните полицаи в малките пунктове, където няма представител на Българската агенция по безопасност на храните. Ако униформен поиска на границата освен паспортите на хората и тези на домашните им любимци, да не се учудват, коментира Попов.

По думите на председателят на синдикалната федерация политическото ръководство на МВР е запознато с тези проблеми, „но няма дори опит да се справят с тях“.

Според СФСМВР е необходим задълбочен анализ на състоянието на МВР, който да включва и действащата административна уредба. Един полицай на граничен пункт трябва да знае и да борави с над 160 нормативи документа, каза Попов. По думите му има безумни действащи наредби от преди десетилетия. Като такава той посочи задължения на служителите на МВР, свързани с наредба за борба с венерическите болести от 70-те години. Трябва да се „изчистят“ закон по закон, допълни Попов.

Необходимо е да се разработи стратегия за реформиране и развитие на МВР, посочиха от синдикатът. Всеки нов министър започва реформа, която в повечето случаи задълбочава проблемите, каза Попов. Това според него е довело до там, че ведомството не е в състояние да предложи на обществото задоволяваща степен на лична сигурност и качество на административната дейност.

Според Попов след разработването на стратегия, в която трябва се се включат освен специалисти и гражданското общество, тя трябва да се следва и в рамките на до шест години е възможно да се осъществи реформата във ведомството.

Синдикалната организация представи резултатите от проучвания в рамките на проект „Най-новото предизвикателство пред достойните условия на труд: управлението на професионалния стрес и риска на работното място“, финансиран от Иновация Норвегия. На форумът присъстваха още заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив комисар Васил Костадинов, директорът на Пожарна безопасност и защита на населението – Пловдив комисар Георги Мангараков, Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“, членове на СФСМВР, представители на областната администрация, синдикати, неправителствени организации.

/ИС/

Източник: БТА