Медийни публикации

Служители на МВР: Превърнахме се в министерство на всичките работи

публикувано на 04.07.22 в 16:10

Рискът, стресът и проблемите в системата на МВР бяха обсъдени на регионален форум във Варна, организиран от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).  На него бяха представени резултатите от изследвания по норвежки проект за професионалния стрес и рискът на работното място.

Един от анализираните проблеми беше лошото състояние на сградния фонд на МВР. Заместник-председателят на СФСМВР Генади Тенев и Стамен Нейчев от същата организация, дадоха примери с някои районни управления в София и Бургас.


Подобни примери бяха дадени и за служебното облекло на полицаи и пожарникари, което също беше изтъкнато като сериозен проблем.

Превърнали сме се в Министерство на всичките работи„, беше един от коментарите по време на форума.

В рамките на проекта е била проведена и анкета сред работещите в системата на МВР за причините, водещи до демотивация. 71% от анкетираните са посочили като основен проблем заплащането. Следват слабата кадрова политика, лошите материални условия, липсата на доверие от обществото, както и намалелия с годините състав в системата на МВР.

Участниците във форума се обединиха около необходимостта от спешни реформи в системата на МВР, но това да става след задълбочен анализ, какъвто в последните години липсва.
„Всеки следващ министър прави нови реформи“, коментираха участници във форума. По думите им обаче, тези реформи са били неуспешни и неефективни.

Източник: БНР