ГалерияНачалоНовини

Липсата на пари и окаяната материална база в МВР не могат да бъдат скрити!

Липсата на пари и окаяната материална база в МВР нито могат да бъдат скрити, нито някой се опитва да го прави.

Репликата „Вижте в какви условия работим“ е една от първите, които външните хора чуват, когато разговарят със служители или влязат в сграда на РУ, например. Служителите дотолкова са интериоризирали мизерията, че за тях тя е тема за скъсяване на дистанцията и изграждане на доверие с непознати.
Темата за мизерните условия на работа има поне два нюанса. Единият е гневният, споделян от бунтарите, членовете на синдиката, хората, които са отскоро в системата или пък са сравнително млади и имат все още високи критерии. Те търсят разбиране и помощ от външния човек, сякаш ако мизерията стане достояние на „външния“ свят, той може да се намеси и да промени нещо.
Вторият е примиренческият, търсещ извинение и снизхождение – „като виждате в какви условия работим, да не очаквате кой знае какво от нас“. Хората, които мислят така вече са се предали, не очакват нещо изобщо в системата да се промени – защото материалното е символ на всичко видимо и осезаемо в институцията.
СФСМВР проведе изследване на рисковите и стресовите фактори в МВР и анализ на тяхната промяна през последните 5 години. Части от споделените позиции и направени заключения, ще публикуваме под формата на инфографики, които са част от информационната кампания „Стресът и рискът в МВР“.Кампанията се реализира по проект „Най-новото предизвикателство пред достойните условия на труд: управлението на професионалния стрес и риска на работното място“, финансиран от Иновация Норвегия и изпълняван от СФСМВР в партньорство с норвежкия синдикат Fagforbundet.